Zapraszamy na warsztaty MIKROBIOT

28 lutego 2013, 13:27

Instytut Mikrobiologii, Biotechnologii i Immunologii Uniwersytetu Łódzkiego wraz z Komitetem Mikrobiologii Polskiej Akademii Nauk oraz Polskim Towarzystwem Mikrobiologów mają zaszczyt zaprosić pracowników naukowych, studentów, doktorantów oraz wszystkich zainteresowanych tematyką mikrobiologii do wzięcia udziału w III Ogólnopolskich Warsztatach MIKROBIOT: Mikrobiologia w Ochronie Zdrowia i Środowiska, które odbędą się w dniach 17-20 września 2013 roku w Łodzi na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska.



Sfilmowano proces myślowy polującej larwy danio pręgowanego

1 lutego 2013, 13:56

Japońscy naukowcy sfilmowali proces myślowy larwy danio pręgowanego (Danio rerio), która śledziła potencjalny łup - pantofelka.


Droga Mleczna pomaga toczyć kulkę

25 stycznia 2013, 07:15

Afrykańskie skarabeusze z gatunku Scarabaeus satyrus do wyznaczania swojej trasy wykorzystują... Drogę Mleczną. Zwierzęta toczą swoje kulki z gnoju utrzymując przy tym obrany kurs dzięki obiektom widocznym na niebie. Już od pewnego czasu było wiadomo, że skarabeusze korzystając z pozycji Słońca i Księżyca. Zaobserwowano jednak, że nawet w pogodne bezksiężycowe noce nie zbaczają z obranej drogi


BOINC Polska mierzy światowe promieniowanie gamma

16 stycznia 2013, 06:47

W 2011 roku grupa BOINC@Poland postanowiła uruchomić projekt, którego jednym z głównych celów jest stworzenie światowej mapy promieniowania gamma. Aby go osiągnąć, zaprojektowano czujnik, który chętni mogą podłączyć do swojego komputera


Wrak czy wraki z Antykithiry?

8 stycznia 2013, 07:29

Jednostka z Antykithiry, w której przed laty znaleziono słynny przyrząd do obliczania pozycji ciał niebieskich, była wyjątkowo duża jak na swoje czasy albo mamy do czynienia z dwoma, a nie jednym statkiem - twierdzą archeolodzy.


Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych


Polska ojczyzną sera?

13 grudnia 2012, 09:49

Analiza kwasów tłuszczowych pozostałych na ceramicznych sitach wykopanych na terenie Polski dowodzi, że naczynia były wykorzystywane do przetwarzania produktów mlecznych. Natomiast topologia ich otworów, która jest niezwykle podobna do topologii współczesnych sit do odsączania sera wskazuje, że służyły właśnie do wyrobu sera


Odkryto pałac pierwszego cesarza Chin

7 grudnia 2012, 10:11

Chińscy archeolodzy odkryli pałac pierwszego cesarza Chin. Na siedzibę władcy natrafiono w kompleksie grobowym, w którym w 1974 roku znaleziono słynną terakotową armię.


Znikająca wyspa

23 listopada 2012, 09:56

Australijscy naukowcy poinformowali, że wyspa, która jest zaznaczona na wielu mapach, w tym na Google Maps i Google Earth, nie istnieje. Uczeni z University of Sydney postanowili sprawdzić kawałek lądu oznaczony na Google Maps jako Sandy Island


Bloguje na szkolnej tablicy

30 października 2012, 12:18

Daily Talk to "gazeta" spisywana codziennie na wywieszonej w centrum Monrovii szkolnej tablicy. Ponieważ większości mieszkańców brakuje pieniędzy i dostępu do tradycyjnych mediów, pomysł Alfreda J. Sirleafa spotkał się ze sporym uznaniem. Wg niego, dobrze poinformowani obywatele to klucz do odrodzenia Liberii.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy